19 Marzec

BAKAŁAŻAN ZAPIEKANY Z MIĘSEM I KASZĄ JAGLANĄ

Składniki:

  • - Bakłażan– 2 sztuki
  • - Mięso mielone – około 1/2 kg
  • - Pomidory – 3 sztuki
  • - Cebula – 1 sztuka
  • - Czosnek – 2 ząbki
  • - Kasza jaglana – 50g
  • - Sól
  • -  Pieprz
  • - Rozmaryn suszony – 1 łyżeczka
  • - Bazylia świeża – kilka liści do dekoracji
  • - Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż na pół.
  • Ugotuj kaszę jaglaną.
  • Wydrąż miąższ bakłażanów, tworząc w nich miejsce na farsz, użyj do tego łyżki (nie usuwaj całego miąższu, zostaw około 2 cm warstwę miąższu nad skórką). Wydrążony miąższ posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek.
  • Przygotuj farsz do bakłażana. Na patelnię  do podsmażonego wydrążonego miąższu dodaj posiekaną cebulę. Smaż całość kilka chwil. Dodaj na patelnię mięso mielone i smaż kilka minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj pokrojone pomidory i rozmaryn. Do farszu dodaj ugotowaną uprzednio kaszę jaglaną. Całość wymieszaj.
  • Bakłażan wypełnij przygotowanym farszem, zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 min.
  • Posyp świeżą bazylią.
  • Smacznego :)

« Powrót do listy przepisów «