Składniki:
- - Bakłażan– 2 sztuki
- - Mięso mielone – około 1/2 kg
- - Pomidory – 3 sztuki
- - Cebula – 1 sztuka
- - Czosnek – 2 ząbki
- - Kasza jaglana – 50g
- - Sól
- - Pieprz
- - Rozmaryn suszony – 1 łyżeczka
- - Bazylia świeża – kilka liści do dekoracji
- - Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż na pół.
- Ugotuj kaszę jaglaną.
- Wydrąż miąższ bakłażanów, tworząc w nich miejsce na farsz, użyj do tego łyżki (nie usuwaj całego miąższu, zostaw około 2 cm warstwę miąższu nad skórką). Wydrążony miąższ posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek.
- Przygotuj farsz do bakłażana. Na patelnię do podsmażonego wydrążonego miąższu dodaj posiekaną cebulę. Smaż całość kilka chwil. Dodaj na patelnię mięso mielone i smaż kilka minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj pokrojone pomidory i rozmaryn. Do farszu dodaj ugotowaną uprzednio kaszę jaglaną. Całość wymieszaj.
- Bakłażan wypełnij przygotowanym farszem, zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 min.
- Posyp świeżą bazylią.
- Smacznego :)