19 Marzec

Deser a’la Monte

Składniki:

2,5 szklanki wody (lub mleka) + 1/4 szklanki później
100g suchej kaszy jaglanej
3 łyżki miodu 
1 dojrzały banan
1 łyżka kakao bez cukru
2 duże garści dowolnych orzechów (plus parę sztuk do posypania)

 

Przygotowanie:

1. Przepłucz kaszę by pozbyć się charakterystycznej goryczki a następnie gotuj kaszę w 2,5 szklankach wody. Gotuj na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie cały płyn. 
2. Po ugotowaniu odstaw na chwilę do ostudzenia, a następnie dodaj miód oraz pokrojonego banana.
3. Dolej jeszcze ok. 1/4 szklanki wody lub mleka, by masa łatwiej się zblendowała. Całość blenduj do uzyskania bardzo gładkiej masy. 
4. Odłóż około 1/4 całej masy do osobnej miseczki. Dodaj do niej kakao oraz orzechy. Ponownie zblenduj do uzyskania aksamitnej konsystencji.
6. Całość posyp delikatnie zmiażdżonymi lub posiekanymi orzechami.

« Powrót do listy przepisów «