Kotleciki z kalafiora
Składniki:
- średniej wielkości kalafior
- 1 jajko
- trzy ząbki czosnku
- cebula
- 4 łyżki bułki tartej
- ¼ szklanki kaszy jaglanej
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Kalafiora podzielić na duże różyczki, wrzucić na osolony wrzątek, wyjąć po 1-3 minutach, chodzi o to, by był chrupki, a nie całkowicie ugotowany do miękkości. Przełożyć do dużej miski, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków tak, by w większości rozpadł się na miazgę, ale by część ( ok. 1/3) pozostała w małych kawałeczkach. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć kilka chwil na łyżce oleju, do zeszklenia. Do miski z kalafiorem dodać jajka, kaszę, tartą bułkę, posiekaną natkę, przyprawy oraz podsmażoną cebulę. Masę dobrze wymieszać. Uformować nieduże kotlety. Na patelni rozgrzać dobrze 1- 2 łyżki oleju, smażyć kotlety do zrumienienia, po ok. 2- 3 minuty z każdej strony.
Smacznego!